A kiegészítők

Önismereti és stílus coachként, ha egyetlen tippet adhatnék a nőknek, ami látványos, praktikus és azonnal hat, hogy ismerkedjenek meg a kiegészítők alkímiájával. Ebben a blogposztban néhány általános aranyszabályt hoztam Neked, ami kezdésnek segíthet a kiegészítőid tárházát felsorakoztatni magad mögött, hogy mindig ott álljanak „rajtra készen”. A lényeg, hogy ezeket a „szabályokat” annak tükrében használd, hogy mit szeretnél az öltözködéseddel elérni – figyelmet felkelteni, esetleg egyediségeddel meghökkenteni vagy éppen finom, visszafogott eleganciával, önmagaddal harmóniában megjelenni. 

A témában a tőlem megszokott módon, 3 szinten kínálok tippeket, szakterületemnek megfelelően. Nem a ’szentírást’ nyújtom át Neked, inkább egy eszköztárat kínálok Neked, és inspirálnálak, milyen módokon fedezheted fel a saját tetszéseidet, hogyan kombinálhatsz kiegészítőket a személyiségedet kifejező sajátos stílusban.

STÍLUS

Hogyan válassz a testalkatodhoz leginkább passzoló kiegészítőt? Íme, néhány hasznos tipp!

1. TM TIPP: Mindig figyelj a hatás – ellenhatásra! Az azonos és a nagyon ellentétes formák felerősítik a láttatni kívánt vagy éppen ellenkezőleg, tompítani kívánt vonalakat – a gömbölyűt a szögletes, a szögletest a gömbölyű. Pl. ha alma alkat vagy, a hosszanti, átlós vonalak, a szögletesebb, kisebb táskák, cipőorrok ellensúlyoznak. Ha oszlop testalkatod van, a lágyabb, organikus, kerek formák tudnak kompenzálni.

2. TM TIPP: A magasságod és a csontszerkezeted is irányadó lehet! Pl. minél magasabb vagy, annál bátrabban viselhetsz nagyobb méretű ékszereket, táskákat, kendőket, egyéb kiegészítőket. Ellenben, ha alacsonyabb testalkatú vagy, a kisebb méretű ékszerek, táskák számodra szuper választásnak bizonyulnak. 

3. TM TIPP: Jó megoldás sziluetted karcsúsítására, nyújtására egy hosszabb nyaklánc, egy lelógó sál vagy egy vállpántos táska.

4. TM TIPP: Emeld ki bátran előnyös testrészeidet – szép lábadat egy feltűnő cipővel, karcsú derekadat egy díszes övvel, ápolt kezedet egy stílusos gyűrűvel, órával vagy karkötővel.

+ 1 TM TIPP: A kiegészítőknél is érvényes az aranyszabály, miszerint egyszerre egy dologra érdemes helyezni a hangsúlyt, máskülönben kaotikus lesz az összhatás. Ha szereted halmozni az ékszereidet, ügyelj arra, hogy csupán 1-2 feltűnő darabot viselj!

Amit ne feledj, hogy a kiegészítők hozzáadnak az öltözékhez, nem pedig versenyeznek vele! – de természetesen ebben a témában egyéni módon szabadon alkothatsz. Az öltözködés az önkifejezés fantasztikus eszköze.

TUDATOSSÁG

A kiegészítők sokszor az időhiány miatt kerülnek kicsit háttérbe, pedig ezek teszik fel az i-re a pontot. Könnyen feldob, de nagyon könnyen össze is döntheti az alaposan végiggondolt outfitünket.

Az is többször szembejön velem, hogy „dehát sokba kerül még kiegészítőkre is költeni”. Pont ezért bemutatom Neked a „bizsubatyut”. Na de mi is ez… Induljunk ki az alapvetésből, hogy hosszútávra tervezünk.  Ha egyszer szánsz időt és egy kis pénzt, energiát arra, hogy csak az SOS fegyverkészletedet összeállítsd, azt évekig tudod majd viselni életed bármely területén. Ezeket a darabokat aztán tényleg nem lehet kihízni, kifogyni, és különösebben a korod vagy a divat sem fogja jó darabig befolyásolni. 

Szóval egy kis tudatosság, és a különböző alkalmak, élethelyzetek megélésében a kiegészítőid lesznek a legjobb barátaid. Nem kell nagy ruhatár sem hozzá: egy laza vagy szűk ruhatárat is izgalmasan és kreatívan tudsz kombinálni a kiegészítőiddel. 

Aztán ha megérezted az ízét szezononként, egy téli és egy nyári készletet is összeállíthatsz vagy egy alkalmi és egy hétköznapi „batyu” is jó szolgálatot tehet.

Hogy is nézzen ki ez az SOS készlet?

Sokkal jobb döntést hozhatsz abban az esetben, ha olyan darabokat választasz, amelyek a saját ízlésedet tükrözik és időtállók. Néhány szempont:

  • Válassz minőségi alapdarabokat, klasszikus fazonokat, és anyagokat, amivel rontani nem tudsz, mert mindenhez passzolnak, és közben teljessé teszik az összhatást, pl. gyöngy, finom láncok, arcformához passzoló fülbevaló.
  • Legjobb választás ebben az esetben, ha fémes színekből állítod össze ezt a készletet: arany, ezüst, fekete, rosegold – kinek mi, színtípusának, ízlésének megfelelően.

MEGVALÓSÍTÁS

Itt a lehetőségeké a főszerep. 

1. TM TIPP: Tanulmányozd a tipikus stílusirányzatokat!  Ezek szuper inspirációt adhatnak a számodra, ha el vagy veszve a témában, és nem tudod, hogyan csináld, hogy harmonikus legyen a megjelenésed. Nem kell gondolkodnod, csak a kedvenc korod, filmed szereplőit követni és átültetni egy az egyben a gyakorlatba, mert ők már azt csodásan kitalálták.

2. TM TIPP: Nézd meg példaképeidet! Vegyük pl. Iris Apfelt, aki egy „tobzódásról” ismert több, mint 100 éves modell. Outfitjeit gazdag színvilág, bohémság, játékosság, merészség, polgárpukkasztás jellemzi. Ellenpontnak nézzük Coco Chanelt, aki klasszikus gyöngyökkel hozta be a nőiséget, akár lazább öltözékekhez is viselve. Letisztultság, elegancia, időtállóság, minőség a fő attribútumai.

Két szélsőségnek is nevezhetném, mégis mindkettő ikonikus, na de hol van az igazság? Hát ott nálad, az önismeretedben és a céljaidban. A titok a személyre szabottság!  

Fontos megemlítenem, hogy amiket felsoroltam, általánosságban alkalmazható trükkök, a kulcs mindig a személyre szabottságban rejlik. Ha bizonytalan vagy, hozzád milyen kiegészítők passzolnak, élj az ingyenes konzultáció lehetőségével vagy gyere, és csapjunk bele egy egyéni ’stílusterápiás folyamatba’, hogy nőként felfedezhesd újabb lehetőségeidet!