Hogyan készülj fel a változásra?

Szeptember 29 - én reggel élőben kávéztunk veletek. Azok számára, akik nem tudtak velünk tartani vagy szívesen olvasnának még a témában, hoztam egy kis összefoglalót.

Régi vágyam volt egy közös élő videó. Olyan jókat szoktunk beszélgetni, csak úgy csajok egy kávé mellett, hogy arra gondoltam, miért ne tehetnénk ezt akár többen is. Ugyan halogattam a dolgot, de aztán arra gondoltam, miért ne, legfeljebb majd jól meg leszünk ítélve, és többet nem csináljuk - mondhatnám… de nem. Bármennyire elcsépelt, a változás állandó része a nagybetűs életnek, ami járhat pozitív és negatív tapasztalatokkal is. Na de mi lenne velünk, ha még mindig ugyanazzal a fiúval járnánk vagy nem lennének új barátaink…?

Úgyhogy én ezt most kalandnak fogom fel, és izgatottan várom, mit hoz magával, hogy tetszenek nektek a mi kis közös kávézásaink. Természetesen a személyes találkozókat nem pótolja egy ilyen online találkozó, de bízom benne, hogy elindul egyfajta kommunikáció és támogató kapcsolódás veletek. A kérdezz - felelek rész rátok vár ebben a projektben, szóval nagyon örülök, örülünk, ha előre, utólag vagy közben teszitek fel a témával kapcsolatos kérdéseiteket

Az első adásunk témája – Hogyan készülj fel a változásra?

Az első vendégem Volner Andrea Sport Coach, akivel az egyetemen, a coach képzésen megbeszéltük, hogy „padtársak” leszünk. Andi sportolót nevelő szülő, aki coach-ként utánpótlás sportolókat készít fel egy tudatosan felépített profi pályára.

Merjünk segítséget kérni!

Minden változik, ez vitathatatlan, de mi van a hirtelen jött változásokkal? Először is felmerül a kérdés, hogy tényleg fel akarunk-e ülni erre a “vonatra”. Aztán, hogy fel tudjuk-e vállalni az ezzel járó következményeket. És ilyenkor még inkább jól jöhet egy szakember segítsége.

Látványosan javul a helyzet, de még mindig sokszor úgy gondoljuk, ciki segítséget kérni. Régi elgondolás már, hogy aki segítő – szakértő támogatását kéri, az csak „defektes” lehet. Ahogy Andi fogalmaz, a fiatal tinédzserek ebből már korántsem csinálnak akkora problémát, mint felnőtt társaik. Sőt, büszkén vállalják, hogy coach segítségével készülnek fel mentálisan a versenyekre. 

 

- A fiataloknak már természetes, hogy szakemberhez járnak. Én szeretem azokat az embereket, akik fel merik vállalni, hogy pl. pszichológushoz járnak, mert ne csak kívülről legyünk szépek… És ha nincs rendben a lelkünk? Az is egy változás, amikor azt mondom, hogy ’nekem erre szükségem van, és elmegyek egy szakemberhez’.

- Jó, hogy felhozod ezt a témát, hogy kívülről legyünk rendben! Én a munkámban gyakran látom azt a példát is, hogy kívülről minden oké, mert ugye ’mit lát a világ, és mit mondanak rólam’. Ez nagyon félrevivő gondolatmenet lehet! De hogy belülről mennyire vagyok önazonos, mennyire azt képviseli a külsőm, amerre én akarok menni… A célok megfogalmazása és tudatosítása egy hatalmas előny vagy erőforrás.

- Ez így van, legyünk tisztában azzal, hogyha kirakunk magunk elé egy célt, mennyi munka van abban, hogy azt elérjük, és hogy valóban képesek is vagyunk rá, illetve hogy egyáltalán akarjuk-e.

- Nagyon jó ez, hogy akarjuk-e… mert sokszor csak a vágy szintjén maradunk. ’Le akarok fogyni’, ’majd ha lefogyok, akkor jobban fog állni az a ruha’, ’majd ha jobban keresek’… és amikor elkezdünk belemenni a részletekbe, és konkrétumokban próbálunk beszélni, akkor már megakadunk, mert nincs meg kompletten, hogy akarom magamat érezni, amikor elértem a célt, mi is az én belső miértem, hogy elérjem azt a változást pl. a külsőmmel.

Egy képzett szakember segít ennek a bizonyos ’miértnek’ a feltérképezésében, abban, hogy mélyrepülés idején is az utadon tudj maradni, hogy fejlődj, megéld a sikereidet, jobban megismerd önmagadat.

Legyen példaképünk!

Nagy segítséget nyújthat a hőn áhított cél elérésében, legyen az sport vagy stílusváltás, önbizalomépítés, ha van előttünk egy olyan inspiráló személy, akire felnézhetünk. Valaki, aki komoly sikereket ért el az életben, a hivatásában, és példaként jár előttünk. Az ő életútja mutatja meg számunkra, mennyi és milyen munka van abban, amit elérni kívánunk.

Fontos az önismeret!

Egy változást akkor tudunk elindítani, ha reális önismerettel rendelkezünk. Amikor a változtatásra figyelmeztető fizikális tüneteket produkálunk (pl. hasfájás, alvási nehézségek, koncentrációs zavarok), az már régen rossz. Még ezelőtt vegyük észre, hogy probléma van, ne hagyjuk figyelmen kívül testünk és lelkünk jelzéseit.

Legyünk tisztában az érzéseinkkel. Először is, le kell csendesedni ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk önmagunkhoz, szükség van a „semmittevés” állapotára, hogy csak önmagunkra figyeljünk. Ezt a szabadságot meg kell engednünk magunknak.

Ugyan az élet természetes része a változás, de nem mindig örömteli. Tisztában kell lenni az erőforrásainkkal, nem csak az erősségekkel, a gyenge pontjainkkal is. Fontos, hogy ezeket a gyenge pontokat megerősítsük, hiszen csak így tudunk építkezni.

Maradjunk flexibilisek!

Minden változás járulékos veszteséggel is jár, és általában pont azok az emberek nehezítik a folyamatot, akik hozzánk a legközelebb állnak. Ha a kijelölt célon tartjuk a fókuszt, és szeretetteljesen húzzuk meg határainkat, rendeződni fognak ezek a szituációk is.

A helyzeteket és a bennünk zajló dolgokat is érdemes rugalmasan kezelni, hiszen mindig mindenben „nem győzhetünk”, igenis meg kell tanulnunk veszíteni is. A lényeg, hogy mindig igyekezzünk a legjobbat kihozni magunkból.

Segít a mozgás!

A mentális jóllét érdekében, a felgyülemlett feszültségek levezetéséhez kiváló megoldást nyújt a sport. Meg kell találni azt a mozgáskultúrát, amit hosszabb távon élvezni tudunk, és iktassuk be heti 2-3 alkalommal.

Merjünk változtatni, és segítséget kérni, hiszen a világ is folyamatosan változik, és ha erre felkészülünk, sokkal könnyebben vesszük az akadályokat! Ha tetszett az írásos összefoglaló, nézd meg élő videónkat az alábbi linkre kattintva!

Érdekel a véleményed, hogy tetszett első élő beszélgetésünk? Írd meg nyugodtan személyes tapasztalataidat, de dobhatsz fel témaötleteket és kérdéseket is, amiket a következő alkalommal szívesen megválaszolunk!

 

“...mert jó szeretni és szeretve lenni”

Tánczos Mónika

Önismereti és stílus - coach