Fedezd fel az erőforrásaidat!

Vetkőző 6. rész

A sorozat 4. részében cselekvésre bíztattalak, és én magam is megfogadtam, hogy hetente 2-3 órát töltök a természetben. Tartottam az ígéretemet, és a múlt hétvégén a Hármashatár-hegyre kirándultam.

Mire számítottam?

Félreteszem az agyalást, kiszállok a fejemből, lecsendesítem a gondolataimat. Jelen leszek a természetben, a kezdeti kényelmetlenség érzése után könnyed leszek, szárnyaló és dinamikus. A cél teljesítése érdekében még a feladatlistámra is feljegyeztem a természetben töltött időt, mint kipipálandó teendő.

Hogyan éltem meg a kint töltött időt?

Nehéznek éreztem a testemet, a kezdeti kényelmetlenség nem akart szűnni, hiába öleltem meg a fákat, feküdtem le a földre. Próbáltam földelni, kapcsolódni, a jelenbe kerülni. A várt “sikerélmény” elmaradt.

Kudarcként éltem ezt meg?

Nem! Mára jutottam el odáig, hogy elakadások esetén szinte azonnal előveszem a tudásomat, használom az eszközeimet, és végig gondoltam a történéseket.  Töltődtem a természetben, haladtam a munkámban is, beosztva az időmet szép eredményeket értem el. Végül átgondoltam, hogy legközelebb mit tehetek még a siker érdekében?

Fókuszáltam a testemre, mire lenne szüksége - ez is az önszeretet része. Aludna, pihenne, enne, inna, esetleg tanulna vagy dolgozna inkább? Az önismereti utam során megtanultam, hogy milyen fontos a jelenben maradni, a jelenben csak lenni. . Az új lehetőség a jelenben tud megszületni, nem pedig a múlt emlékei alapján. Sőt, itt vagyunk valódi biztonságban is.

 

Hogyan tudsz a jelenből teremteni?

Válj önmagad placebojává. De mégis milyen eszközökkel? Pl. a stílus, a divat eszközeivel. Figyeld meg, ha valamilyen jelmezbe öltözöl, boszorkány - vagy rendőr ruhába bújsz, szinte automatikusan megváltozik a mozgásod, a hangod, a testbeszéded. A hétvégi sportos szetted is más érzéseket kelt benned, mint egy csinos ruha. Azt javaslom, hogy a divatpszichológia elveit követve, tudatosan alakítsad a ruhatárad. Ez is a te tudatos placebod lehet a gondolataid és érzéseid mellett.

Az én placebom most az volt, hogyan nem tettem rosszá magamat, amiért nem éreztem jól magam az általam választott programon. Felismertem, hogy tudtam uralni a helyzetet. Megengedtem, hogy jelen legyek az érzéseimmel, kívülről figyeljem meg azokat. A kezdeti haragra azt tudtam mondani, hogy STOP. Elismertem, hogy akaraterővel, nyitottsággal, kedvességgel voltam jelen önmagammal. Használtam az eszközeimet, érdeklődő, érzékeny voltam.  A hét életkedvvel indult, boldog volt a testem. Sok erőforrásomat aktivizáltam. A jövőben vissza tudok nyúlni ezekhez a tapasztalatokhoz.

Te milyen új vagy már meglévő erőforrást fedeztél fel az elmúlt időszakban magadban? És ezt az erőforrásodat, hol fogod tudni a jövőben fejleszteni, használni? Érdemes végiggondolni.

 

De ne higgy el nekem semmit, inkább csak próbáld ki!