Naplózz!

Vetkőző 5. rész

 

A célom, hogy hétről hétre egyszerű, hatékony önismereti eszközöket adjak át. A Vetkőző 5. részében a Naplózás témáját jártam körbe. Elmesélem, én hogyan csinálom, milyen utat jártam be és milyen módszert alkalmazok.

Az agyalás, a túlgondolás során könnyedén elveszíthetjük önmagunkkal a kapcsolódást. A naplózás ebben is segít. Ha kérdések mentén naplózol, mint például: Mit is szeretnék én valójában?  Akkor az írás során ránézhetsz egy helyzetre, agyalás nélkül. Miközben írsz, becsapod a saját elméd, hiszen az az írásra fókuszál a túlgondolás helyett. A naplózás tehát lelassít.

De hogyan is naplózzunk?

Tavaly még ehhez hasonló mondatokat jegyeztem fel a naplómban: Olvasnod kell, takarítanod kell, többet kellene pihenned, legyél koncentráltabb.

Kontrolláltam magam, bántottam magam, ami önbizalomhiányhoz vezetett. De önismereti munkám során, sok új eszközt megismertem. Felfedeztem, mi működik számomra. A naplózás mára napi rutinom része. Szép naplót és tollat veszek elő, kézzel írok és leírom mindazt - cenzúrázatlanul - ami bennem van. Neked is ezt ajánlom, hiszen ez sebezhetőséget ad magaddal szemben.

Kezdd így: Válassz ki egy életterületet, majd írd le a jelenlegi helyzetet. Majd tedd fel magadnak a kérdést, hogyan lehetne ez még jobb? Picit csinosítsd ki a jelenlegi helyzetet.

Te melyik területről naplóznál? Anyagiak, munka, párkapcsolat, egészség, önismeret? Válaszd ki az egyik területet és haladj a következő kérdések mentén: Hogyan lehetne ez jobb? Hogyan nézne ez ki? Milyen életet szeretnék? Mire van valójában szükségem? Mi az, amiért már most is hálás vagyok?

A naplózás mindig segít szembenézni önmagammal, ha pedig nem tetszik a kialakult helyzet, akkor felül tudom írni gondolatokkal, kommunikációval, nyitott kérdésekkel.

 

Neked mire lenne most szükséged? Talán egy ölelésre, egy nagy sétára vagy több szabadban töltött időre, arra, hogy valaki meghallgasson? Írd le bátran a naplódba!

Nincs más hátra, mint venni egy szép naplót és tollat, majd megteremteni a nyugalmas, biztonságos közeget az íráshoz. Arra bíztatlak, hogy köteleződj el, és naplózz minden nap.

Ha te is beilleszted a naplózást a mindennapjaidba, akkor várom a tapasztalataidat!